Housing Apart Together - Antwerpen | circubuild.be

Housing Apart Together - Antwerpen

Na de succesvolle edities van de expo Housing Apart Together in Genk (2019) en Gent (2020) organiseert Architectuurwijzer een derde editie, in samenwerking met Stad Antwerpen en AG Vespa. Ter gelegenheid is de expo aangevuld met zes nieuwe Antwerpse collectieve woonprojecten. In deze derde editie wordt extra aandacht besteed aan gezinsvriendelijk wonen, het samenwonen met senioren en de wooncoöperatie, een alternatief eigenaarsmodel dat vaak in verband gebracht wordt met circulair bouwen.

Housing Apart Together groepeert een boeiende diversiteit aan collectieve woonprojecten: met woningen en/of appartementen, in dorp of stad, in bestaande panden en/of nieuwbouw, met meer en minder gedeelde ruimtes. Een deel betreft de typische cohousingprojecten waarin een groep bewoners het project zelf opstart, maar er zijn ook projecten ontwikkeld door projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, autonome gemeentebedrijven of andere initiatiefnemers. De woonprojecten zijn vaak creatieve oplossingen op moeilijke locaties of in bijzondere panden, waar zo nieuwe woningtypes en -ensembles tot stand komen. In de derde editie wordt extra aandacht besteed aan het gezinsvriendelijk wonen, het samenwonen met senioren en de wooncoöperatie, een alternatief eigenaarsmodel dat vaak in verband wordt gebracht met circulair bouwen.

Om het collectief wonen beter te begrijpen, toont de expo niet enkel de architectuur maar ook het dagelijkse leven binnen enkele reeds gerealiseerde woonprojecten. Via terreinbezoeken en gesprekken met bewoners en architecten verzamelden curator Peggy Totté en antropologe Ruth Soenen gegevens over het alledaagse leven in een aantal projecten. Zo komt niet alleen het delen, maar bijvoorbeeld ook privacy aan bod.

De expo loopt van vrijdag 2 juli 2021 tot en met zondag 31 oktober 2021 en is elke dag open van 11 tot 23 uur.

Agenda overzicht

Gegevens

  • 02 jul 2021 - 31 okt 2021
Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai, Antwerpen
Housing Apart Together – Antwerpen