BAST architects & engineers licht circulaire projecten toe tijdens Circubuild-event | circubuild.be

BAST architects & engineers licht circulaire projecten toe tijdens Circubuild-event

  •   26 mrt 2020
  • Anke Henrotte

Het Gentse BAST architects & engineers heeft een aantal mooie circulaire projecten in zijn portfolio, waarin herbruikbare materialen en veranderingsgericht bouwen centraal staan. Bart Goethals, architect bij BAST, lichtte een aantal van die circulaire projecten toe tijdens het Circubuild-evenement dat Redactiebureau Palindroom op 3 maart organiseerde op BATIBOUW. "Want om van circulair bouwen een succes te maken is het belangrijk dat kennis zo veel als mogelijk werd gedeeld en iedereen in de bouwsector meer samenwerkt", klonkt het.

De oude kerk van Sint-Antonius van Padua en een voormalige school in Gentbrugge worden momenteel gerenoveerd en uitgebreid tot een aantal kantoorruimtes en een cohousingproject voor veertien gezinnen. BAST ontwierp de ruimtes in het project op zo’n manier dat ze later makkelijk een andere functie kunnen aannemen. De ondergrondse parking bijvoorbeeld, is halfopen en reikt – van buitenaf gezien – iets hoger dan het maaiveld. Daardoor stroomt er veel daglicht naar binnen en kan de ruimte makkelijk voor andere toepassingen gebruikt worden. Niet alleen dit flexibel ruimtegebruik, maar ook de gehanteerde materialen –  waarvan gerecycleerd, hernieuwbaar en bioafbreekbaar beton slechts één voorbeeld is – maken het project circulair.

In Zomergem, een deelgemeente van Lievegem, werd een eengezinswoning op het platteland volledig circulair opgebouwd. De woning werd door middel van geprefabriceerde bouwstukken ter plaatse in elkaar geklikt. Dat systeem maakt het mogelijk om het gebouw in de toekomst uit elkaar te halen en te verplaatsen. Daarbovenop focuste BAST op hernieuwbare materialen door gebruik te maken van houten structuren, verplaatsbare wanden en omkeerbare verbindingen van de binnenwanden.


"Niet zo ingewikkeld als men soms doet uitschijnen"

In kinderdagverblijf Lentetuiltje in Wolvertem maakte BAST maximaal gebruik van bioafbreekbare en recupereerbare materialen zoals een houtskelet, kalkhennep en Geocell. Het grondplan en de structuur van het gebouw zijn eenvoudig waardoor een uitbreiding ervan in de toekomst mogelijk is. De indeling van de crèche is gebaseerd op een ruim open plan met een logische, leesbare en demonteerbare houten basisstructuur volgens een grid. Die indeling gebeurde met het oog op een gebouw dat de veranderende noden en wensen van zijn (toekomstige) gebruikers efficiënt ondersteunt.

"Om van circulair bouwen een succesverhaal te maken, zou iedereen in de bouwsector moeten samenwerken en zijn kennis over het onderwerp delen. Als meer mensen beseffen dat circulair bouwen niet zo ingewikkeld is als men altijd doet uitschijnen, zou er veel meer op deze manier gebouwd kunnen worden", besloot Goethals.

Nieuws overzicht

Deel op social media