Blijvers van Blykers: materiaalminimalisatie bij Catalaanse gewelven

Circulair bouwen heeft pas de laatste jaren echt aan belang gewonnen, maar dat betekent niet dat er in het (verre) verleden geen voorbeelden van te vinden zijn. Heel wat structuren die ‘op druk’ werken, kunnen volgens Kris Blykers van BLIEBERG architects of a circular economy soms met een minimum aan materialen worden uitgevoerd dankzij principes die teruggaan tot het laatmiddeleeuwse Catalaans gewelf. Hij vertelt er meer over in zijn nieuwste column.

Het meest circulaire materiaal, is materiaal dat niet gedolven, verwerkt en gedumpt wordt. Door louter de constructieve vorm van een bouwwerk te optimaliseren, kan de hoeveelheid materiaal sterk worden geminimaliseerd.

Structuren die ‘op trek’ werken, zoals de bekende zeilmembranen waarmee Frei Otto het Olympisch Stadium in München liet overkappen, zijn veelal lichter dan structuren die ‘op druk’ werken. Maar ook die laatste structuren kunnen soms verbluffend licht worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld dankzij principes die tot het laatmiddeleeuwse Catalaans gewelf teruggaan.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage