Casestudy: renovatie parkeerdak winkelcentrum Wijnegem

In 2019 was het bijna dertig jaar oude parkeerdak van het bekende winkelcentrum in Wijnegem toe aan een renovatie. Het werd een renovatie waarin hergebruik de boventoen voerde, wat kon omdat het in 1992 gebruikte Parkdak 90-systeem van Zoontjens demonteerbaar en herbruikbaar is.

Vragen beantwoord door Zoontjens


Het winkelcentrum in Wijnegem opende in 1993 de deuren. Met uitbreidingen in 1997 en 2013 bedraagt de totale oppervlakte nu 69.000 m², verdeelt over zo’n 250 winkels. Bovenop het centrum prijkt het naar verluidt drukst bereden parkeerdak van Europa. Met 1.500 gratis parkeerplaatsen is dat parkeerdak zo'n 32.500 m² groot. Zo'n drie jaar geleden was het dak toe aan renovatie.


Circulair?

Opdrachtgever Ceusters wilde een nieuw parkeerdak met een hogere isolatiewaarde. Zoontjens vond een volledige vernieuwing echter niet nodig, omdat het overgrote deel van de tegels nog in prima staat was. Daarom bekeek het samen met de opdrachtgever hoe de renovatie zo circulair mogelijk kon worden aangepakt. Dat resulteerde niet enkel in het hergebruik van de meeste bestaande tegels, maar ook in het hergebruik – na reiniging en herstel – van de bestaande isolatie. Om aan de hogere isolatiewaarde te voldoen, werd de bestaande isolatie herlegd in twee lagen. Er was daardoor nog wel steeds nieuwe isolatie nodig, maar dus nog slechts voor een halve parking.

Tegels die niet meer op het dak gebruikt konden worden, met name door belijning, kregen een nieuw leven in loop- en rijpaden tussen de akkers van een sedumkwekerij.

Dat dat allemaal mogelijk was, was te danken aan het feit dat het parkeerdak in 1992 aangelegd was met het Pardak 90-systeem van Zoontjens. Dat systeem heeft als voordeel dat de twee belangrijkste functies, waterdichtheid en stevigheid om te parkeren, van elkaar gescheiden zijn en het om die reden kan worden gedemonteerd en hergebruikt.


Grootste uitdaging?

In het renovatieplan zorgden de detaillering en de planning volgens Zoontjens voor de grootste uitdaging. Alle verschillende onderdelen, inclusief nieuwe hellingbanen, moesten naadloos op elkaar aansluiten. Ook moest het drukbezochte dak continu in gebruik blijven, waarbij de brand- en vluchtwegen uiteraard ook moesten vrij blijven.


Lessons Learned?

Al in 1992 dacht Zoontjens vooruit door te werken met een demonteerbaar en herbruikbaar systeem waar bijna dertig jaar later de vruchten van zouden worden geplukt. In die tijd was dat redelijk revolutionair. Zoontjens hoopt dat elke fabrikant van (dergelijke) bouwsystemen die denkoefening maakt in de ontwikkeling van nieuwe producten en projecten.


Technische fiche

Opdrachtgever: Ceusters

Hoofdaannemer: BetonRestore

Dakdekker: Consolidated

Parkeerdaksysteem: Zoontjens

Timing: 2019


Doorlichting experts

De renovatie van de parking op het dak van het winkelcentrum in Wijnegem toont de aanpasbaarheid en herbruikbaarheid van het Parkdak-systeem in de praktijk. Zoontjens plaatste het 30 jaar geleden en stond nu in voor de opwaardering ervan. Dankzij de omkeerbare verbindingen konden de betonnen vloerelementen gemakkelijk verwijderd worden. Voor dit intense gebruik biedt beton het voordeel van robuustheid. De tegels zijn nog steeds van voldoende kwaliteit en een groot deel ervan kon dan ook worden teruggeplaatst. Componenten met visuele markeringen werden elders ingezet.  Een bijkomend voordeel van het systeem is dat het ook de onderliggende laag toegankelijk houdt. Het bouwteam kon zo de dakisolatie schoonmaken en hergebruiken. Zo beperk je natuurlijk sterk de aanvoer van nieuwe materialen. Deze case toont hoe je een energetische renovatie kan uitvoeren zonder veel afval te genereren, zelfs met beton.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage