Casestudy: Vandemoortele Food Experience Center, Gent | circubuild.be

Casestudy: Vandemoortele Food Experience Center, Gent

  •   11 mrt 2020
  • Wouter Polspoel

Het nieuwe hoofdkantoor van Vandemoortele in Gent biedt ruimte aan vierhonderd medewerkers. Een centraal atrium, dat door kantoorvleugels is omsloten, vormt het hart van het gebouw. Het dient als ontmoetingsplaats voor werknemers, productontwikkelaars, culinaire chefs, klanten en leveranciers. Het credo van Vandemoortele, ‘Shaping a tasty future’, komt volledig tot uiting in het gebouw, dat Vandemoortele Food Experience Center werd gedoopt. Het Nederlandse RAU en eld uit Antwerpen tekenden voor het ontwerp, VK Architects & Engineers, Ingenium en Bureau De Fonseca waren de betrokken studiebureaus. Voor alle partners was circulair bouwen het uitgangspunt.

Vragen beantwoord door RAU en VK Architects & Engineers.


Circulair?

Het gebouw bezit maximaal circulaire potentie, omdat het als materialendepot ontworpen werd. Alle componenten zijn droog met elkaar verbonden, waardoor het gebouw een remontabele constructie is. Zo zijn de draagstructuur, een staalskelet, en de daaraan gekoppelde bouwkundige componenten zoals de vliesgevel, houten geveldelen, computervloer, scheidingswanden en installaties volledig van elkaar gescheiden en werd er stapelbouw toegepast. Daardoor kunnen later alle onderdelen zonder waardeverlies hergebruikt worden na demontage. In Madaster werd de identiteit, kwaliteit en kwantiteit van de gebruikte materialen geregistreerd. De gevalideerde materiaalwaarde leidt tot een maximale afschrijving van zo’n 18%. Doorgedreven modulatie werd aangevuld met standaardisatie van profielen en openingen.


Grootste uitdaging?

De grootste uitdaging was een ruimte creëren waarin de core business van Vandemoortele zich laat ervaren door klanten en medewerkers zonder dat dit ten koste ging van een goede werkomgeving en het opzet om remontabel te bouwen. Het atrium, met de grote speciale keukens, de workshopfaciliteiten, een restaurant en ontmoetingsplekken op verschillende niveaus, komt tegemoet aan die uitdaging en zorgt voor veel natuurlijk licht in het gebouw en de kantoorvleugels. Tegelijk is het atrium de etalage voor het verkeer op de naastgelegen snelweg.


Lessons learned?

Een materialendepot ontwerpen dwingt tot een andere houding. Het bouwproces verandert in een logistiek proces. Nadenken verandert in ‘voordenken’. Dat betekent dat er anders omgegaan wordt met bouwmaterialen, -producten en -elementen. Nauwkeurigheid tijdens het ontwerpen en het bouwproces zijn essentieel, voor alle betrokken partijen. Dat alles is vanzelfsprekend enkel mogelijk bij goed opdrachtgeverschap. De neuzen moeten van in het begin in dezelfde richting. Nog geleerd: strakke planningen zijn te vermijden en enkel de structureel noodzakelijke elementen zijn te voorzien in permanente structuren.


Technische fiche

Opdrachtgever: Vandemoortele

Ontwerper: RAU i.s.m. eld Antwerpen

Studiebureau(s): VK Architects & Engineers (structuur), Ingenium (installaties), Bureau De Fonseca (akoestiek, bouwfysica)

Hoofdaannemer: Van Roey en Maes

Timing: januari 2017-oktober 2019

Gerelateerde partners


Nieuwsoverzicht