Circulair kantoor met werkplaatsen voor Eurabo dankzij DENC!-STUDIO | circubuild.be

Circulair kantoor met werkplaatsen voor Eurabo dankzij DENC!-STUDIO

  •   24 aug 2021
  • Anke Henrotte

In opdracht van Eurabo ontwierp DENC!-STUDIO enkele jaren geleden een nieuw kantoor met opslag- en werkplaatsen in Ronse. Als importeur en verdeler van bio-ecologische bouwmaterialen was een circulaire aanpak van het project, dat in 2018 opgeleverd werd, voor Eurabo een voor de hand liggende keuze. DENC-STUDIO! wisselde daarvoor een overvloed aan circulaire materialen en duurzame toepassingen af met een beperkt aantal technieken. Woema nam als algemeen aannemer de uitvoering voor zijn rekening.

DENC!-STUDIO liet het ontwerp van de loodsen naadloos overvloeien in dat van het kantoor. Waar het grote houten zadeldak, dat een gelijkmatige inval van noordelijk daglicht alsook zonnewering mogelijk maakt, de verzameling loodsen een eerder gesloten karakter geeft, opent het kantoor zich net naar zijn omgeving met behulp van een vlinderdak. In vergelijking met de grote volumes van de loodsen is het kleinere kantoor bovendien een aantrekkelijke eyecatcher voor zowel klanten als werknemers.


Streekgebonden fauna en flora

Circulariteit en duurzaamheid vormen de rode draad doorheen het ontwerp van de nieuwste Eurabo-site. Zowel in het kantoorgebouw als in de loodsen, die in bouwteam werden gerealiseerd, gebruikte DENC!-STUDIO bijvoorbeeld zoveel mogelijk omkeerbare droge verbindingen om hergebruik te stimuleren. Het kantoor werd eveneens volledig geprefabriceerd waardoor een korte bouwtijd mogelijk werd. Daarnaast werden de verschillende loodsen verenigd onder één houten zaagtanddak. De grote overspanningen - soms tot wel 26 meter - die op die manier ontstonden, creëren kolomvrije ruimtes die plaats bieden aan tal van activiteiten en in de toekomst eenvoudig een andere functie toebedeeld kunnen krijgen.

Ook hield het Gentse architecten- en studiebureau reeds tijdens de ontwerpfase rekening met een mogelijke uitbreiding van beide constructies. De loods waar het atelier is ondergebracht, kan bijvoorbeeld makkelijk van een extra afdak worden voorzien. Een verbreding van de doorrit werd evenzeer ingecalculeerd. Om de werkzaamheden van het bedrijf op dat moment zo min mogelijk te onderbreken, legde het bureau immers al de fundering aan.

DENC!-STUDIO sprong eveneens duurzaam om met de omgevingsaanleg. Zo zette het beheersplan sterk in op fauna en flora uit de streek met zones specifiek voorbehouden voor bloemrijk grasland, spontane begroeiing en streekeigen bomen. Lichte hellingen in de betonverharding zorgen er voorts voor dat het regenwater op een natuurlijke manier afvloeit naar de aangrenzende groenzones. De afwezigheid van pesticiden, een bufferbekken met zachte taluds ter bevordering van het leven aan de oever en nestgelegenheden voor gierzwaluwen, dwergvleermuizen en insecten maken het duurzame plaatje compleet.


FSC-gecertificeerd

Aan circulaire materialen, waarvan de meesten in het aanbod van Eurabo te vinden zijn, was er op de site geen gebrek. Duurzaam vervaardigd hout genoot daarbij de voorkeur. Zo werd het zaagtanddak geconstrueerd met gelamelleerd houten spanten aangevuld met massief houten gordingen en houten windverbanden. CLT-panelen, bestaande uit kruislings verlijmde naaldhouten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, bekleden dan weer het volledige exterieur van het kantoorgebouw. Daarboven werden KVH-cassetten (45x240), ingeblazen met FSC-gecertificeerde en volledig recycleerbare Steico zell-houtvlokken, bevestigd, alsook decoratief Fraké FSC ThermoDUR-gevellatwerk. Het interieur van het kantoor werd ten slotte afgewerkt met hout in de vorm van onder meer Novatop Element-prefabcassettes, drielaagse Binderholz-meubelpanelen en massiefbalken voor de vliesgevel.

Op vlak van isolatie schakelde DENC!-STUDIO eveneens circulaire materialen in. Voor de vloer van het kantoor gebruikte het Gentse architecten- en studiebureau bijvoorbeeld 55 cm Geocell-glasschuimgranulaten, een materiaal dat helemaal uit gerecycleerd glas bestaat en zelf ook hergebruikt kan worden. Het dak werd daarnaast geïsoleerd met recupereerbare kurkplaten (22 cm) gemaakt uit blanke korrels van de kurkeikschors. Derbigum Vaeplan V, een mechanisch bevestigde kunststof dakbedekking die demonteerbaar en scheidbaar is, doet dienst als dakbekleding.


Geothermische warmtepomp

Door geen overvloed aan technieken te gebruiken, getuigt het nieuwe kantoorgebouw van Eurabo ook op technisch gebied van circulariteit en duurzaamheid. Dat die technieken zoveel mogelijk in opbouw werden voorzien, maakt ze daarenboven aanpasbaar en omkeerbaar.

Verder is het gebouw het eerste in België dat CLT combineert met betonkernactivering in de vloer. Waar de onderliggende CLT-panelen een rechtstreekse afwerkingslaag vormen, doet het hoger gelegen gepolijste beton rechtstreeks dienst als vloer in de sanitaire ruimtes en technische opbergplaatsen. Dat beton houdt de koele nachtlucht vast en laat deze doorheen de dag geleidelijk aan los. Een geothermische warmtepomp regelt de temperatuur in de rest van het pand.

Gerelateerde partners


Nieuwsoverzicht