Cohousing De Sijs, met circulaire elementen, wint publieksprijs Dezeen Awards

Op de winnaars gekozen door de vakjury is het nog wachten tot midden november, maar de Britse architectuurwebsite Dezeen heeft wel al de winnaars van de publieksprijzen bekendgemaakt. Cohousing De Sijs van OFFICEU architects for urbanity, een project in Heverlee dat zich kenmerkt door enkele circulaire elementen, schopte het tot publiekslieveling in de categorie Housing Project. 

Cohousing De Sijs is gelegen in de vallei van de Molenbeek, vlak bij een groengebied aan de rand van de Leuvense binnenstad. Het project bestaat uit een gebouw met gemeenschappelijke functies en twee compacte woongebouwen met elk zes BEN-appartementen op een straathoek waar ooit een café gelegen was. Aan dat café ontleent het project zijn naam.   

Cohousing De Sijs is een pilootproject van de stad Leuven voor vernieuwend en duurzaam bouwen. Het kenmerkt zich dan ook door enkele circulaire elementen. Zo hebben de gebouwen een houtskelet, werd onder meer een uit de 17de eeuw daterende dakspant gebruikt die gerecupereerd werd uit het gesloopte café en bestaat de gevelafwerking uit kurkpanelen op een houtvezelplaat. Op Circubuild brachten we eerder al een artikel over het project. 


Dezeen Awards

De architectuurcategorieën – er zijn ook nog interieur- en designcategorieën – konden rekenen op maar liefst 16.700 publieksstemmen op een totaal van 55.000 uitgebrachte stemmen. Voor de was 30% van de stemmen in de categorie Housing Project genoeg om het te halen van de andere genomineerden.

De winnaars gekozen door de vakjury worden bekendgemaakt tussen 14 en 17 november. Naast De Sijs maken nog vier andere Belgische projecten en een designstudio kans op een Dezeen Award: Dakserre Agrotopia in Roeselare van META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten in de categorie Business Building; Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen van Maat-ontwerpersBart Lens en Witteveen+Bos in de categorie Landscape; Bath & Barley in Brussel van WeWantMore en ‘Ontspannende geometrie met gele accenten’ in Antwerpen door Van Staeyen Interieur Architecten maken kans op een van de interieurprijzen en het Gentse designduo Muller Van Severen is genomineerd voor de award Design Studio of the Year.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage