Hotel- en winkelcomplex in centrum Gent naar circulair ontwerp Abscis Architecten | circubuild.be

Hotel- en winkelcomplex in centrum Gent naar circulair ontwerp Abscis Architecten

  •   11 jan 2022
  • Wouter Polspoel

Abscis Architecten uit Gent gaf in eigen stad het bestaande winkelcomplex waarin C&A huisde, met gevels aan de Veldstraat, Voldersstraat en Korte Meer, een gedeeltelijk nieuwe invulling en ging daarbij circulair te werk. Het winkelcomplex werd verbouwd en uitgebreid tot een gemengd project met casco winkelruimtes en een nieuw hotel met 114 kamers. Op het vlak van circulair bouwen springen vooral de nieuwe gevels en de nieuwe verdieping in houtskelet, de reversibele binnenwanden en het modulaire gevelontwerp in het oog.

Het herbestemmingsproject in opdracht van Bruvaco en Tans was voor Abscis Architecten een pittige uitdaging om verschillende redenen. Zo heeft het ingesloten bouwblok in hartje Gent niet slechts één gevel, maar wordt het omsloten door drie belangrijke straten met elk hun eigen karakter: de winkelwandelstraat Veldstraat, de fietsstraat Voldersstraat en de tramstraat Korte Meer. Bovendien had het pand een complexe structuur door de vele voorgaande verbouwingen. Omdat het om een beschermd pand ging, diende ook nog eens een intensieve – maar constructieve – dialoog gevoerd met het Agentschap Onroerend Erfgoed. En alsof dat nog niet genoeg was, moest er ook gebouwd worden in een heel kort tijdsbestek, en dat in moeilijke logistieke omstandigheden, zo midden in een stadscentrum.


Nieuwe gebouwschil in houtskelet

Maar Abscis Architecten slaagde er met verve in een door alle partners gedragen ontwerp af te leveren. Een ontwerp dat bovendien ook nog eens hoog scoort op het vlak van circulair bouwen. En niet alleen omdat het om een herbestemmingsproject gaat en de bestaande betonskeletstructuur en de beschermde historische gevels behouden en gerenoveerd werden.

Zo kwam tegen die robuuste basisstructuur een nieuwe gebouwschil in houtskelet. Het gaat bovendien om een modulair gevelontwerp, wat inhoudt dat de ramen op vaste tussenafstanden werden geplaatst in functie van een eventuele aanpassing van de indeling van het gebouw – bijvoorbeeld het samenvoegen van ruimtes – of zelfs toekomstige functiewijzigingen.

Naast nieuwe houtskeletgevels kreeg het complex ook een extra derde bouwlaag, met plat dak, in houtskelet.

Binnen in het complex werd gewerkt met lichte wanden in gipskarton, die reversibel zijn of aanpasbaar in de toekomst.

Ook voor de isolatie werd gekozen voor circulaire materialen, met minerale wol en resolschuim voor de gevel- en dakisolatie en uitvullingslagen in Thermowhite. Er werd geen gespoten PUR gebruikt.

Nog circulair is het feit dat het project ongebruikte ruimtes boven winkels in de Gentse binnenstad reactiveerde.


Bouwvolume visueel geopend

Naast een focus op circulair bouwen, was ook de specifieke ligging van het complex bepalend voor het ontwerp van Abscis Architecten. Zo hebben de ontwerpers ervoor gezorgd dat alle kamers uitzicht hebben op een van de omliggende straten of op een van de patio's. Alle zichtbare daken werden opgevat als daktuinen en het dakterras biedt een geweldig uitzicht over de stad. Door het gebouw visueel te openen ontstond er een grotere connectie met de torens van Gent, wat een grote toegevoegde waarde is voor de hotelbezoeker.

Uit het bestaande bouwvolume en de dakplaat werden ook twee grote 'happen' gehaald. Op die manier wordt in het gesloten bouwvolume lichtinval gecreëerd voor de hotelkamers.

Door de toevoeging van de hotelfunctie krijgt de binnenstad ook na de openingsuren van de winkels een stuk levendigheid terug en bouwde Abscis Architecten naar eigen zeggen mee aan "de leefbare stad van de toekomst".

GroupD engineering en Istema zorgden voor de nodige studies. Vandenbussche en Denys voerden de (ver)bouw(ings)werken uit.

Nieuwsoverzicht