Voormalig kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt appartementsgebouw | circubuild.be

Voormalig kantoorgebouw in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt appartementsgebouw

  •   11 aug 2020
  • Wouter Polspoel

In de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe wordt een voormalig postmodern kantoorgebouw circulair verbouwd tot een woonproject met 80 betaalbare huurappartementen. De bestaande draagstructuur en het merendeel van de gevels en circulatiekernen blijven behouden, een groot deel van de gedemonteerde binnenuitrusting zal lokaal worden hergebruikt of internationaal worden doorverkocht en de nieuwe interieurafwerking werd gekozen op basis van een lange levensduur en is demonteerbaar. Het project kreeg de naam Pleïaden 71 en is een ontwerp van DDS+. Pleïaden 71 is laureaat van Be Circular 2019

Het project wordt ontwikkeld door Inclusio, dat zwakkere bevolkingsgroepen kwaliteitsvolle woningen wil bieden aan een betaalbare prijs. Het zal de wooneenheden verhuren aan het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het programma werd bepaald op basis van de betaalbare woonbehoeften van de wijk. De woningen zijn het resultaat van een evenwichtige mix van verschillende typologieën, variërend van kleine studio’s tot vierkamerappartementen, met een reeks grote duplexen onder het dak. Op de begane grond, nabij de liften, bevinden zich grote opbergruimtes voor kinderwagens, evenals een kantoor voor het dagelijks beheer van het gebouw. Er is ook een grote gemeenschappelijke ruimte beschikbaar voor ontmoetingen tussen huurders of voor familiefeesten. Op alle verdiepingen is een gedeelde wasruimte gepland en alle woningen krijgen een aparte individuele bergruimte op dezelfde verdieping. De ondergrondse parkeergarage wordt behouden en aangepast om 131 auto- en 139 fietsenplaatsen te bieden.

De transformatie volgt de principes van circulair bouwen, rode draad in de aanpak van Inclusio. De draagstructuur van het gebouw blijft bewaard, net als het merendeel van de gevels en de circulatiekernen (3 liften op 4). Alleen de interieurafwerking wordt vervangen en enkele gevels worden licht herwerkt. Een groot deel van de zorgvuldig gedemonteerde binnenuitrusting, zoals deuren, zal lokaal worden hergebruikt. Andere elementen, zoals valse vloeren, worden internationaal doorverkocht.

De nieuwe interieurafwerkingen zullen gemakkelijk demonteerbaar en verplaatsbaar zijn. De materialen werden ook gekozen op basis van een lange levensduur en een maximale vermindering van de onderhoudskosten. Door de keuze voor het gebruik van kleine, droog gemonteerde, modulaire elementen zullen de werken relatief eenvoudig en op menselijke schaal kunnen worden uitgevoerd. Bijzondere aandacht werd ook besteed aan de toegankelijkheid van de technieken, zodat er bij eventuele problemen gemakkelijk kan worden ingegrepen. 

Wanneer het project klaar zal zijn, is nog niet duidelijk. 

 

Nieuwsoverzicht